Een video-abstract maken voor het British Medical Journal


Hester en Maurice hebben er zin in. Met Hester Lingsma (Erasmus MC) en Maurice Pauw (UMC Utrecht) gaan we vandaag een videoabstract maken van hun publicatie voor BMJ. Ik geef ze eerst een korte mediatraining om te oefenen met hun interviews.


Hun verhaal wordt gaandeweg steeds korter en duidelijker: eerst het probleem uitleggen zoals de patiënt het ziet. Daarna laten ze meteen de uitkomsten van hun onderzoek zien. Beschrijvingen van methodieken en uitgebreide achtergronden laten ze weg, daarvoor is geen tijd in een video van vijf minuten.

Na twee uur komt onze cameravrouw Marriet erbij. We zoeken en vinden geschikte locaties voor de interviews: Epidemioloog Hester vanachter haar computer en anesthesist in opleiding Maurice in de operatiekamer. Zo kom je nog eens ergens wanneer je films maakt over wetenschappers.
Gehuld in een operatiepak filmen en interviewen we Maurice. Daarna schieten we nog wat extra beeldmateriaal van beide onderzoekers.
 ‘s avonds belt de cameravrouw dat ze helaas autopech had. Maar toen ze op de ANWB stond te wachten, kon ze nog wel even een ambulance met zwaailichten filmen.

Twee dagen later is de eerste montage af en nog geen week later staat de video op de site van BMJ.
We worden alle vier vrolijk van het commentaar van de BMJ-redacteur:


What a great video abstract, it's really nice to see such good quality in one. Thanks for all the hard work you and your team have obviously put into it.’
leegtrans

Nieuwsbrief